Maria’s adoptie

Ik zorg voor Maria sinds ze is geboren in november 2012. Maria is het vierde kindje van een moeder die geestelijk gehandicapt is. Haar twee broers en zus zijn allemaal kort na de bevalling gestorven.

Maria werd een paar dagen na haar geboorte in de bossen gevonden waar haar moeder van haar beviel. Ze werd naar het Nkhoma ziekenhuis gebracht omdat ze te vroeg geboren was en een erg laag geboortegewicht had. Bij aankomst zat ze onder de brandwonden van de zon en werd ze meteen voor bloedvergiftiging behandeld. Samen met haar oma zorgde ik voor Maria. Ik leerde de oma hoe ze flesvoeding moest geven en wat het belang van goede hygiëne was. Na twee maanden in het ziekenhuis mocht Maria het ziekenhuis verlaten en ging ze terug naar haar geboortedorp, maar ze kwam vaak terug omdat ze aan ernstige diarree, malaria en bloedvergiftiging leed. Na 6 maanden vroeg de oma mij Maria te adopteren, we zijn samen naar het kantoor van maatschappelijk werk in Lilongwe gegaan en ik werd officieel de pleegmoeder van Maria.
In November 2014 ben ik met Maria’s officiële adoptieproces begonnen. Ik heb contact opgenomen met een advocaat die mijn zaak voorbereidde.
Om een kind in Malawi te adopteren heb je toestemming nodig van het hoger gerechtshof. Helaas sloot het hoger gerechtshof kort na mijn aanvraag vanwege een staking. Eind Januari gingen ze weer open en begin Februari stelde de rechter een maatschappelijk werker aan om de zaak te onderzoeken. Een paar weken later bezocht de sociaal medewerker mijn huis en Maria’s oma in haar dorp. Hij schreef een verslag en gaf dit aan de rechter. In de tussentijd verzamelde ik alle benodigde documenten; koppie van mijn paspoort, verklaring van goed gedrag, medische keuring, een verslag van mijn familie achtergrond etc. en leverde dit in bij mijn advocaat.

Op donderdag 19 Februari ging ik met Maria, Maria’s oma en de advocaat naar de rechtszaal. De adoptie zaak was gepland om 8.30 in de ochtend. De rechter besloot de adoptie goed te keuren en vanaf deze datum is Maria Tirzah van Elteren officieel mijn dochter.

Sinds 2011 krijgen kinderen geadopteerd uit Malawi automatisch een Nederlands paspoort. Natuurlijk moet er eerst nog een hoop papierwerk gedaan worden, maar binnenkort zal Maria haar Nederlands paspoort en Nederlandse status in ontvangst nemen.

Liefs,
Nicole

 

 

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.