Mijn familie

We hebben erg genoten van onze kerstvakantie. Op eerste kerstdag zijn we de hele dag naar Diana’s geboorte dorp geweest. We hebben samen met de familie gegeten en hebben gevierd dat Diana vandaag de dag nog steeds bij ons is

Diana Kambalame is nu 20 maanden oud en woont sinds 10 maanden in het Africare huis. Ze is klaar met haar behandeling tegen tuberculose en het gaat erg goed met haar. Ze kan goed mee, groeit en leert snel. Ze houd van dansen en zingen! Elke dag als ze thuis komt van school zingt ze een liedje voor me. Ze is erg actief en rent de hele dag rond. Naast zingen en dansen houd Diana van dieren. Ze helpt de tuinman graag mee om de kippen eten te geven.

Elke keer als ik naar haar kijk ben ik zo trots op haar. Ze is nog zo jong, maar heeft al haar naaste familie al verloren. Ze is vanaf haar geboorte ondervoed en heeft al twee keer tuberculose gehad, maar ze heeft nooit opgegeven. Ze heeft nog vaak nachtmerries en haar gedrag heeft veel aanpassing nodig, maar we weten dat God haar in de gaten houd.
Maria houd ervan om naar school te gaan. Ze kan tot 5 tellen en is het alfabet aan het oefenen. Haar favoriete woord is NEE! Ze spreekt voornamelijk Chichewa (de lokale taal) en speelt het liefst met haar pop. Ze stopt haar elke ochtend in bad, kleed haar aan (met wat hulp van mama) en doet de pop dan op haar rug, zoals Malawiaanse vrouwen doen met hun baby’s. Maria’s oma komt graag logeren in het Africare huis. Tijdens de kerstvakantie heeft ze veel tijd met ons doorgebracht en heeft ze ervan genoten bij Maria te zijn. Maria vind het heel leuk om liedjes in het Chichewa te zingen met haar oma.

Hannah is een 10 maanden oud, erg lief meisje. Ze brabbelt de hele dag in babytaal. Ze kruipt graag rond in huis en ontwikkeld zich goed. Als ze honger heeft begint ze hard te schreeuwen. We maken zelf likuni phala van mais, soja en bonenmeel wat ze heerlijk vindt! We bouwen een steeds betere band op met haar oma. Haar oma komt nu elke maand op bezoek.

 

Brandina Yosefe woont sinds kort in het Africare huis. Ze is geboren op dezelfde dag als Maria, 2 jaar later. Ze is nu 3 maanden oud en heeft veel moeite om aan te komen, het meeste van haar eten spuugt ze weer uit. Brandina’s moeder is geestelijk beperkt; het gaat beter met haar maar ze is niet in staat om voor haar tweeling te zorgen. Ze zorgt voor Brenda, hoewel ze daar soms geen zin in heeft en ze haar dan de hele dag alleen in de hut laat liggen. De oma helpt haar dochter veel waardoor het goed gaat met Brenda. Twee kindjes waren te veel voor de familie en daarom woont Brandina bij ons.

 

Momenteel is het regenseizoen in Malawi wat betekent dat we veel tijd binnenshuis door moeten brengen. Het huis is de hele dag gevuld met gelach, gegil, gehuil en gezang. We lezen veel boekjes, zingen het zelfde liedje keer op keer opnieuw en ik probeer de kinderen te leren dat spelen veel leuker is dan vechten. Helaas zijn ze het niet altijd eens met mij. We kijken ernaar uit dat de zon weer gaat schijnen zodat we weer buiten kunnen zijn! Er komt geen einde aan de was en het is lastig alles droog te krijgen. We hebben veel stroomstoringen dus we moeten vaak op kolen koken. De mais en de bonen die wie hebben geplant groeien goed en de kippen vermenigvuldigen zich snel.
Twee weken geleden is mijn moeder in Malawi gearriveerd en het is fijn om haar bij ons te hebben. Ze helpt ons enorm veel met Brandina! Ze vindt het heerlijk om voor haar te zorgen en probeert haar zo vaak mogelijk kleine beetjes eten te geven, hierdoor houd Brandina steeds meer binnen. We zijn erg dankbaar dat ze ons voor 8 weken bezoekt. Maria en Diana noemen haar nu al agogo, wat oma betekent in het Chichewa.
Een vader voor de vaderlozen, een verdediger van de weduwen, is God’s heilige huis. Psalm 68:5

Liefs,

Nicole

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.