Kate en Tiwonge

Vorige week bracht mijn oppas twee meisjes naar mijn huis. Ze zag hen bedelen op straat voor eten voor meer dan een week nu en kwam er achter dat ze helemaal alleen waren. Ze gaf hen regelmatig wat te eten, maar kwam er al snel achter dat ze meer hulp nodig hadden.

Kate is een prachtig dertien jaar oud meisje. Haar moeder is gestorven toen ze pas 5 jaar oud was, daarna is ze grootgebracht door haar oma. Omdat haar oma steeds ouder werd, is Katie twee jaar geleden bij haar tante gaan wonen. De tante heeft drie kinderen. Ze veranderd regelmatig van baan en verhuisd daarvoor regelmatig naar een ander dorp, telkens laat ze Katie achter. Katie wacht tot iemand haar geld geeft en gaat dan haar tante achterna.

Tiwonge is een slim, aardig meisje dat ook dertien jaar oud is. Haar ouders waren te arm om voor haar te zorgen, daarom heeft haar oom haar 5 jaar geleden meegenomen uit het dorp om bij hem te wonen. Door een gebrek aan geld heeft ze haar familie niet meer gezien sinds 2011.

Kate haar tante is met Tiwonges oom getrouwd. De tante van Tiwonge is afgelopen maand weer van baan veranderd en is naar de stad vertrokken. Kate heeft ze achtergelaten. De oom van Tiwonge is een aantal weken geleden gearresteerd en heeft Tiwonge achtergelaten.
Om deze twee jonge speciale meisjes te zien vechten voor hun leven, brengt tranen in mijn ogen. Helemaal op jezelf aangewezen zijn terwijl je 13 jaar bent. Afhankelijk van andere mensen voor eten, zeep, kleding, eigenlijk alles. Niemand die je beschermd, niemand die om je geeft. School is iets waar ze alleen van kunnen dromen.

Spreuken 31:8,9 lezend:
Spreek voor degene die niet kunnen spreken voor zichzelf, voor de rechten van alle behoeftigen. Spreek en oordeel rechtvaardig; bescherm de rechten van de armen en behoeftigen.

Ik was ervan overtuigd deze meisjes te helpen. We vonden een andere oom die besloot de meisjes tijdelijk in huis te nemen. Hij dinkt veel en daarom zijn we zo snel mogelijk op zoek naar een andere verblijfplaats voor de meisjes. Gedurende de dag zijn de meisjes bij mij thuis. Ze eten twee keer per dag bij mij thuis en ik geef ze eten mee voor een derde maal.
Ik heb ervoor gezorgd dat Tiwonge over twee weken haar familie gaat bezoeken. Nadat we de situatie in haar dorp hebben gezien zullen we besluiten of ze in het Africare huis komt wonen of dat ze terug gaat naar haar ouders in het dorp.
Voor Kate proberen we haar tante te bereiken om te zien of zij voor Kate wil zorgen en ertoe in staat is haar naar school te sturen. Zo niet zal ik beide meisjes in het Africare huis laten wonen.

Liefs,
Nicole

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.