Nicole schrijft

In november zijn Teleza en ik in Nederland geweest. Teleza had al langere tijd last van hele slechte tanden door ernstig overgeven. De plasmedicatie die ze na haar openhartoperatie nodig had maakte haar heel misselijk wat veel overgeven tot gevolg had. Daarnaast heeft ze heel veel antibiotica gekregen wat ook niet goed is voor de tanden. Het zuur van het overgeven heeft haar tanden erg aangetast en eind oktober begon ze ontstekingen in haar mond te krijgen. Na overleg met de hartchirurg in Nederland was besloten dat ze met spoed naar Nederland moest komen. En zo zaten we 2 dagen later in het vliegtuig, zonder Diana en Maria. Zij hadden gewoon school en moesten dus in Malawi blijven, maar de meiden hebben het super goed gedaan. Het was de eerste keer dat ze 2 weken zonder mij waren dus behoorlijk spannend voor ons allemaal maar gelukkig konden we iedere dag even videobellen.

Teleza is geopereerd en ze hebben 8 tanden moeten verwijderen. Gelukkig zijn het nog melktanden dus over een aantal jaar komen er weer nieuwe tanden door. Ze is nu in ieder geval van de pijn af en weer een heel stuk vrolijker. De hechtingen in haar mond zijn inmiddels opgelost en ze kan weer eten met de tanden die ze nog overheeft. Het was heel spannend hoe haar hart zich zou houden tijdens de operatie omdat de laatste keer dat ze een hartkatheterisatie had haar hart het heel moeilijk kreeg na de anesthesie. Gelukkig ging het deze keer een stuk beter, haar hart heeft het afgelopen jaar kunnen aansterken en bleef in het normale ritme tijdens en na de operatie. Met pijnstilling mochten we dezelfde avond het ziekenhuis weer verlaten. Een hele opluchting.
Na snel nog wat verjaardagscadeautjes voor Maria te hebben gekocht omdat we met haar verjaardag in Nederland waren zijn we een paar dagen later weer op het vliegtuig gestapt terug naar Malawi.

Afriana huis
We hebben momenteel 19 kinderen in huis en het is een gezellige drukte. Van de 19 kinderen zijn er 7 onder de leeftijd van 1 jaar.

Hoe ziet een dag er uit bij ons?
Om 4.30 uur staan de babysitters op. Ze hebben een half uur om alles voor te bereiden voordat ze de kinderen wakker maken. Om 5 uur ’s ochtends beginnen ze met het in bad doen van alle kinderen. Een babysitter doet alle 19 kinderen in bad en een andere babysitter kleed ze aan. De kinderen die naar school gaan krijgen meteen hun schooluniform aan. De derde babysitter is in de keuken om het ontbijt klaar te maken. Brood met thee voor de oudere kinderen en een gezonde pap van maïs en soya voor de jongere kinderen. Terwijl de oudere kinderen hun ontbijt eten zijn de babysitters nog druk met het badderen en aankleden van de jongere kinderen. Om 6.30 uur is de eerste tuinman hier en die brengt de kinderen rond 6.45 uur naar school zodat ze om 7 uur op school zijn.
Om 7 uur komen de babysitters voor de dagdienst. Omdat ’s ochtends veel kinderen naar school zijn hebben ze tijd om de was te vouwen, schoon te maken en de bedden te verschonen. De jongste kinderen zijn ’s ochtends veel buiten en gaan rond 9.30 – 10.00 uur naar bed voor een ochtend dutje. Drie babysitters zorgen voor de kinderen terwijl een vierde babysitter begint met het koken van de lunch. Iedere middag eten we nsima (een soort deeg van mais) met bonen, eieren of vis en groene groente.

Om 12 uur komen dan de kinderen weer uit school die opgehaald worden door de tuinmannen. Als ze thuiskomen kleden ze om zodat de babysitter de schooluniformen kunnen wassen voor de volgende dag. De kinderen eten en de jongere schoolgaande kinderen (vooral de kinderen van 3 jaar oud) gaan dan naar bed voor een klein dutje.
De babysitter die kookt begint na het eten meteen met het klaarmaken van de avondmaaltijd. ’s Avonds eten we altijd rijst met vlees.
De andere drie babysitters zijn bij de kinderen die ’s middags thuis spelen. We hebben een trampoline, schommels, klimrek en een speelhuisje. Het is een gezellig drukte hier ’s middags met regelmatig wat gehuil en wat geruzie. Rond 3 uur gaan alle kinderen weer een keer in bad. Ze zijn vaak erg vies van het buitenspelen en omdat het lastig is om ze allemaal in bad te doen voor het naar bed gaan doen we het rond 3 uur. Overdag hebben we vier babysitters terwijl ’s we er avonds/’s nachts drie hebben. De kleine kinderen dragen wasbare luiers en het is dan fijn om ze toch 2 keer per dag in bad te doen. Om 4 uur komen dan de babysitters voor de nachtdienst. De kinderen krijgen een tussendoortje en mogen vanaf 4 uur een filmpje kijken als ze dat willen. Als het erg warm is spelen ze buiten. Dan rond 5.30 uur is het tijd voor het avondeten en rond 6 uur gaan de jongste kinderen naar bed. Rond 7 uur gaan de oudere kinderen naar bed. De babysitters zorgen dat het huis schoon is en gaan dan zelf ook slapen en hopen dat ze niet te vaak op hoeven te staan tijdens de nacht.

Ondanks het vaste patroon is bij ons geen dag hetzelfde. En dat maakt het zo mooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.