Opvangcentrum Malawi van Nicole van Elteren gaat verhuizen

Het was al enige tijd duidelijk dat verhuizing voor Nicole een onvermijdelijke keuze zou gaan worden. We zijn erg blij te kunnen melden dat ze nu een nieuwe, mooie locatie heeft gevonden om haar werkzaamheden voort te zetten.

Wat er aan voorafging.

In 2011 besloot Nicole van Elteren haar leven voortaan te wijden aan de hulp aan en opvang van noodlijdende kinderen in Malawi. Zij stichtte hiervoor de Afriana Foundation ((vrij vertaald, Kinderen van Afrika).

In Malawi, een van de armste landen ter wereld, heerst structureel grote hongersnood, vooral onder de hele jonge kinderen. Veel jonge ouders overlijden aan aids en voedselgebrek. Het gevolg is dat grootouders zich over hun kleinkinderen moeten ontfermen,  terwijl ze nauwelijks zelf te eten hebben.

Het hulpproject van Nicole begon met het uitdelen van melkpoeder en het voorzien in medische zorg. Al heel snel kreeg ze het verzoek om kinderen op te vangen die thuis niet de noodzakelijke zorg kregen.

Zo ontstond het kinderhuis in Nkhoma. De afgelopen twaalf jaar hebben al tientallen op mogen groeien in die beschermde omgeving waar ze naast voeding, kleding, medische zorg maar ook onderwijs krijgen aangeboden.

Als vanzelf breidden de werkzaamheden van Nicole zich uit met steun aan de plaatselijke bevolking door het uitreiken van mest en maïs, zodat de mensen hun eigen voedsel kunnen verbouwen.
Dat alles gebeurde vanuit het huis dat Nicole tot haar beschikking had gekregen van de lokale kerk. Deze kerk heeft jaren geleden grondpercelen gekregen van de lokale stammen om daar opvang, medische zorg en huisvesting te organiseren. Al deze taken worden uitgevoerd door vrijwilligers, zoals Nicole,  die onafhankelijk en in eigen beheer actief zijn. Zij zorgen allemaal zelfstandig voor de financiering van hun werk.

Om haar werk te kunnen doen is Nicole daarom afhankelijk van de steun die zij krijgt via de Afriana Foundation. De Afriana Foundation is afhankelijk van giften van particulieren, bedrijven en stichtingen, en van de opbrengst van de tweedehandsspullenwinkel MalawiShop,  die in 2020 speciaal hiervoor werd geopend.

Helaas is de kerk zich steeds meer gaan bemoeien met het werk van Nicole. En met name met de financiën van de Afriana Foundation. Het kerkbestuur  is van mening dat Nicole hiervan een deel moet afstaan aan de kerk. Dat heeft Nicole tot op heden steeds geweigerd. Zij is van mening is dat de beschikbare middelen moeten worden aangewend voor hulp aan de mensen en niet aan de kerk. Immers, een van de allergrootste problemen in Malawi is corruptie.
Voor Nicole betekende het uiteindelijk dat zij heeft moeten besluiten haar werkzaamheden in Nkhomo te stoppen en op zoek te gaan naar een nieuwe locatie om kinderen op te kunnen vangen. Ook een echtpaar uit Canada waar Nicole intensief mee samenwerkte, heeft besloten naar een andere plaats te verhuizen om de inwoners te kunnen blijven helpen. Ook hen werd het werken onmogelijk gemaakt.

Gelukkig heeft Nicole een nieuw onderkomen gevonden, in de buitenwijk van Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Het is een prachtig huis vanwaar zij haar mooie werk weer kan oppakken en voortzetten. Alle meubels, de speeltoestellen en de eigen elektravoorziening op basis van zonnepanelen zijn ondertussen verhuisd.

Het voordeel van haar nieuwe woonplaats is dat zij nu veel dichter bij alle voorzieningen woont, zoals winkels, scholen en ziekenhuizen.  Dat scheelt veel kilometers rijden.
De tijd zal leren op welke manier Nicole haar belangrijke werk precies zal gaan invullen, maar gelukkig is zij nu weer vol enthousiasme actief voor de bewoners en vooral de kinderen van Malawi.

Nicole spreekt haar grote dankbaarheid uit voor de geweldige steun die zij steeds krijgt van velen.

Wij houden iedereen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.