Chef ceremonie

Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd door Diana’s familie om de chef ceremonie bij te wonen. Elk dorp in Malawi heeft een persoon die verantwoordelijk is om de sociale problemen om te lossen – de chef. De chef ceremonie begon op vrijdagavond, vanwege veiligheidsoverwegingen besloot ik besloot ik zaterdag overdag mee te gaan.

We kwamen zaterdagochtend in het dorp aan en begonnen met het klaarmaken van de lunch. Het hee dorp kookt en eet gezamelijk, het is fijn daar deel van uit te mogen maken. Al snel kwam ik erachter dat Diana’s oudste halfbroer er niet was. Ik vroeg de oma waar hij was en ze vertelde me erg trots dat hij zijn inwijding in de traditionele werkwijze kreeg. Ik weet niet precies wat ze met hem gedaan hebben, maar tot het inwijden behoort meestal het maken van verschillende sneden op het lichaam en besnijden van het geslacht. Dit alles gebeurd in het bos zonder hygiene. Dit was een moment waarop ik me opnieuw deed beseffen dat het niet altijd makkelijk is andere culturen te begrijpen. Na de lunch kwamen we samen en het moment was daar dat de nieuwe chef werd gekozen. Ze vangen een chef omdat niemand de chef wilt zijn. Alle mannen zitten samen en wanneer er een teken wordt gegeven springen ze allemaal op de nieuwe chef. Wie dit is, is vooraf afgesproken zonder dat de nieuwe chef dit weet. Ze dragen de nieuwe chef naar zijn huis. De nieuwe chef vecht en probeert uit de armen van degene die hem dragen te ontsnappen. Ik vroeg waarom niemand de chef wilde zijn. Als chef moet je de maatschappelijke problemen in het dorp oplossen dus je maakt vrienden en vijanden. De voorgaande chef stierf kort nadat hij was gekozen omdat iemand hem vergiftigd had.

Nadat de chef was gekozen, rende, danste en zongen de vrouwen rond het dorp. Diana deedmet ze mee en dit was absoluut haar favoriete deel van de dag. Diana houd ervan om te dansen, zodra ze muziek hoort danst ze. Haar familie lachte en genoot van haar aanwezigheid.

Als de zon onder gaat komen de ‘Chilombo’ naar het dorp. Chilombo’s zijn mensen die zichzelf bedekken met bladeren. Ze proberen de jonge meisjes te pakken. Er gaan vele verschillende verhalen rond over wat ze met de meisjes doen nadat ze ze gevangen hebben. De oma vertelde me dat ze in dit de meisjes terugbrengen naar hun familie en dat de familie daarvoor geld moet betalen. Helaas zijn er ook verhalen dat de meisjes verkracht worden.

Liefs,
Nicole

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.