Nicole schrijft

De familie
We zijn inmiddels alweer meer dan 6 maanden terug in Malawi en het voelt weer helemaal als thuis. Waar de meiden de lokale taal na 10 maanden Nederland niet meer goed onder de knie hadden worden momenteel de meeste gesprekken met vriendjes en vriendinnetjes weer in Chichewa gevoerd. Ook Teleza beantwoord meeste vragen in de lokale taal maar verstaat gelukkig ook nog steeds Nederlands en Engels. Haar gezondheid is goed en ze is niet veel ziek geweest de afgelopen tijd. Ze heeft een keer malaria gehad maar was daar snel overheen met de juiste medicatie. Ze is vaak en makkelijk verkouden maar komt er gelukkig ook weer zelf overheen. Een nieuw probleem zijn haar tanden, door het vele overgeven gedurende een lange periode zijn haar tanden aangetast. Haar voortand is inmiddels afgebrokkeld en andere tanden lijken snel te volgen. Gelukkig zijn het haar melktanden en komen er vanzelf, over een aantal jaar, weer nieuwe. Diana en Maria hebben momenteel 2 weken vakantie en het is heerlijk niet iedere ochtend om 5 uur lunchpakketjes klaar te maken. De meiden spelen heel veel buiten en zijn altijd op zoek naar aapjes die vaak onze tuin inkomen om de maize, die bijna klaar is om geoogst te worden, op te eten. Vooral Diana voelt zich in Malawi meer thuis als in Nederland. De cultuur, het eten, de temperatuur en de mensen hier geven haar een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Maria aard gemakkelijker en mist Nederland van tijd tot tijd maar vind het toch ook wel heel erg fijn weer terug te zijn in Malawi. Beide meiden hebben het erg naar hun zin op school en genieten van alle kinderfeestjes en activiteiten die georganiseerd worden op school zoals zwemmen en dansen. Ze starten na de vakantie hun derde termijn van dit schooljaar dat zal eindigen halverwege Juni, dan zit het schooljaar er alweer op. Eind Juni hopen we naar Nederland te komen. Teleza heeft haar jaarlijkse controle in het ziekenhuis in Leiden op 29 juni. We hopen dat alles goed is en dat ze voorlopig geen operaties hoeft te ondergaan. De meiden kijken er heel erg naar uit weer even terug naar Nederland te komen!

Adopties
Het Afriana huis heeft gemiddeld tussen de 15 en 20 kinderen. Wanneer een moeder overlijdt wordt de familie hulp aangeboden met baby melk en andere basis benodigdheden meestal tot de leeftijd van 3 jaar. Het doel is eerst altijd het weeskind bij de bestaande biologische familie te laten blijven. Dat lukt in veel gevallen ook wanneer de oma nog jong en gezond is en wanneer de baby geen ziekten heeft. Wanneer de oma of familie aangeeft niet voor de baby te kunnen zorgen is de volgende stap het weeskind een plaats in het Afriana huis te bieden voor 2 jaar. De eerste 2 jaar zijn vaak moeilijk in het dorp omdat er geen elektriciteit en stromend water is. De hygiëne is meestal slecht waardoor het kind snel ziek wordt. Daarnaast laat een moeder vaak meerdere kinderen achter en is het voor de oma moeilijk al de extra monden te voeden. De derde stap is het weeskind naar het Afriana huis brengen en voor adoptie te laten gaan. Het komt soms voor dat de oma van het weeskind al overleden is en dat er geen tantes zijn. De vader en oom’s zorgen in deze cultuur nooit voor het weeskind en daardoor is er dus soms gewoon niemand in de familie die voor het weeskind kan zorgen. Een andere reden is traditionele geloven. De mensen/familie gelooft soms dat het kind behekst is en daarom niet welkom is in het dorp. Nog een andere reden kan zijn het aantal kinderen. Soms laat een moeder wel 7 of 8 kinderen achter. Deze worden dan vaak verdeeld over de tante(s) en oma. De tante(s) hebben vaak zelf ook kinderen en nog een baby erbij is dan gewoon teveel. Wanneer de familie aangeeft dat het weeskind voor adoptie kan gaan informeer ik Jeugdzorg in Malawi en zij pakken het vanaf daar op. Belangrijk is dat de beslissing altijd bij en door de biologische familie wordt genomen. Wij geven ze de opties maar laten de keuze aan hen. Wij zijn hier om te helpen en de families bij te staan, niet om kinderen weg te halen van hun biologische familie voor adoptie. Iedere keuze is lastig en heeft voor en nadelen. Maar ik ben er van overtuigd dat een

weeskind op de beste plek is bij zijn of haar biologische familie wanneer dat mogelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.